Składniki na 4 porcje

● 8 małych plastrów piersi z indyka (po 8 dag)
● 6 dag startego parmezanu lub żółtego sera, np. goudy
● 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natki pietruszki, tymianku, oregano)
● 4 łyżki tartej bułki
● 2 łyżki mąki
● 2 jajka
● łyżka masła
● 2 łyżki oleju
● 6 pomidorów
● cebula
● 2 łyżki octu winnego
● 4 łyżki oliwy
● sól, pieprz

Plastry mięsa lekko spłaszczyć dłonią lub rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Tartą bułkę wymieszać ze startym parmezanem lub żółtym serem i ziołami. Jajka roztrzepać. Mąkę i tartą bułkę wysypać na osobne talerzyki. Mięso obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, panierkę docisnąć.
Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć plastry mięsa, usmażyć je z obu stron na złoty kolor.
Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w małą kostkę, razem z pomidorami włożyć do salaterki, polać octem winnym i oliwą, wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Sznycle osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, podawać z sałatką pomidorową i pieczywem.