SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

1/2 kg porów
1 l rosołu z kostki
1/4 kostki masła
1/2 szklanki śmietany
żółtko
10 dag startego żółtego sera, np. gouda
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory oczyścić, dokładnie opłukać. Połowę pokroić na kawałki, wrzucić do 1/2 l wrzącego rosołu, ugotować do miękkości, a następnie zmiksować.
Pozostałe pory pokroić na cienkie krążki. Masło stopić, wrzucić krążki porów i smażyć około 15 minut. Wlać pozostały bulion, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać do kremu z porów, zamieszać, zagotować.
Zupę zestawić z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, wlać do zupy, lekko podgrzać. Gotową zupę nalać do filiżanek, przed podaniem posypać serem.