porcja: 138 kcal

przygotowanie: 20 minut

na 4 porc

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • garść gwiazdek anyżu
  • 2–3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku wiśniowego

Herbatę zalać 4 szklankami wrzątku. Wrzucić gwiazdki anyżu. Odstawić, aż napar się zaparzy. Torebki wyjąć. Do herbaty dodać miód do smaku i wymieszać. Pomarańcze sparzyć, pokroić w plasterki. Włożyć do 4 szklanek. Do każdej porcji wlać po łyżce soku wiśniowego. Zalać herbatą. Zaraz podawać.

Nasza rada:
Jeśli herbata nie jest przeznaczona dla dzieci, możesz dodać do niej 1–2 kieliszki rumu. Smak herbaty wzmocnisz też kilkoma łyżkami porto lub nalewki owocowej