Składniki na 4 porcje

● 25 dag pieczarek
● 20 dag ziemniaków
● 5 szklanek bulionu jarzynowego
● 2–3 łyżki mąki
● jajko
● łyżka masła
● łyżka posiekanej natki
● sok z cytryny
● sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, włożyć pieczarki, poddusić. Wlać gorący bulion, dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu 20 minut. Zmiksować, przyprawić do smaku, posypać natką. 
Jajko wbić do kubka, dodać mąkę, szczyptę soli, łyżką mieszać ciasto tak długo, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Gotować chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku.