Składniki na 4 porcje

  • 1/2 kg piersi indyka
  • 15 dag białej kiełbasy
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu chrzanowego
  • 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić, oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Kiełbasę obrać z osłonki i rozgnieść widelcem. Plastry mięsa posmarować sosem chrzanowym, następnie rozłożyć kiełbasę i oprószyć majerankiem.
Dłuższe boki zawinąć do środka i zrolować jak gołąbki. Całość obwiązać nicią.
Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć "gołąbki", podlać bulionem. Przykryć dokładnie folią aluminiową, tak by nie wydostawała się para, i dusić 15 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, włożyć jabłka, oprószyć majerankiem i smażyć 2-3 min. Gołąbki podawać z przesmażonymi jabłkami.