Rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.W Toskanii typową wersją gnocchi jest strozzapreti, czyli gnocchi ze szpinakiem i ricottą, znane ze swojej zielonej barwy.

Jeśli chcesz podzielić się ciekawostkami na temat włoskich past, potraw z makaronów i sposobów przyrządzania makaronów wejdź na grupę Makarony.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM NA GNOCCHI. ZAMIEŚĆ ZDJĘCIE W GALERII SMAKOSZA WRAZ Z PRZEPISEM.
ZACHĘCAMY DO PODANIA LINKA NA FORUM DO TWOJEGO, NIEPOWTARZALNEGO PRZEPISU!!