Gliceryna kosmetyczna - co to jest?

Gliceryna to ograniczny związek, zaliczany do grupy alkoholi trójwodorotlenowych. To gęsta, bezbarwna i bezzapachowa ciecz o delikatnie słodkim smaku. Gliceryna jest produktem ubocznym procesu powstawania mydła, do którego wykorzystywane są tłuszcze roślinne (olej palmowy, olej kokosowy) lub zwierzęce. Gliceryna kosmetyczna może być również sztucznie pozyskiwana z propylenu, będącego jednym ze składników ropy naftowej.

Gliceryna kosmetyczna jest bardzo tania. Opakowanie, zawierające 30 gram produktu może kosztować od 2-5 złotych. Jest ona dostępna w aptekach, drogeriach i sklepach, mających w asortymencie chemię domową. Glicerynę w składzie kosmetyków można znaleźć pod nazwą "Glycerin". Występuje ona najczęściej w stężeniu od 5 do 15%. Źródło pochodzenia gliceryny, czyli to, czy jest ona pozyskana sztucznie, czy naturalnie najczęściej nie jest podawane na opakowaniu.

Gliceryna kosmetyczna - właściwości

Gliceryna jest składnikiem organicznym, który rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu, nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach. Dzięki temu jest ona znakomitym składnikiem kremów nawilżających oraz przeciwzmarszczkowych.

Gliceryna posiada właściwości emulgujące. Dzięki dodawaniu jej do kremów oraz pomadek pomaga w zachowaniu ich półpłynnej konsystencji i łączy ze sobą składniki, jednocześnie zapobiegając wysychaniu kosmetyku. Dzięki niewielkim rozmiarom jej cząsteczek, gliceryna jest świetnym przewodnikiem, ponieważ ułatwia wnikanie witamin, składników odżywczych oraz wody w głębokie warstwy skóry.

Gliceryna tworzy na skórze warstwę okluzyjną. Oznacza to, że zapobiega ona utracie wody przez cząsteczki naskórka, jednocześnie chroniąc go przed działaniami czynników atmosferycznych. Dzięki temu, gliceryna kosmetyczna może być stosowana w trakcie chłodniejszych dni, ponieważ doskonale chroni skórę przed mrozem oraz zimnem. Nie może ona natomiast być wykorzystywana jako ochrona przed promieniami słonecznymi, ponieważ nie zawiera w sobie filtru UV.

Gliceryna kosmetyczna - zastosowanie

Gliceryna, ze względu na swoje właściwości oraz cenę znajduje szerokie zastosowanie w procesach produkcji kosmetyków do pielęgnacji. Wchodzi ona w skład większości kremów, pomadek do ust, kropli do oczu, kosmetyków do włosów, a nawet tuszów do rzęs.

Gliceryna kosmetyczna to ważny składnik kosmetyków o działaniu wygładzającym, nawilżającym, ochronnym oraz przeciwzmarszczkowym. Dzięki jej niewielkim cząsteczkom gliceryna pełni rolę przewodnika składników odżywczych oraz witamin, ułatwiając ich wnikanie w głębokie partie skóry i zatrzymując wodę w komórkach skóry.

Gliceryna znajduje zastosowanie również w przypadku pielęgnacji włosów, ponieważ wspomaga wnikanie składników odżywczych w głąb włosa, jednocześnie zatrzymując w nim wodę. Dzięki regularnemu stosowaniu maseczek zawierających glicerynę kosmetyczną włosy staną się bardziej odżywione, lśniące oraz będą łatwiejsze w układaniu i rozczesywaniu.Glicerynę warto stosować do pielęgnacji włosów zwłaszcza, gdy są one zniszczone, na przykład wskutek farbowania lub korzystania z lokówki i prostownicy.

Zastosowanie gliceryny nie ogranicza się jedynie do pielęgnacji i nawilżenia. Składnik ten, stosowany na twardą i zrogowaciałą skórę skutecznie ją zmiękczy i nada jej sprzężystości.

Gliceryna kosmetyczna świetnie sprawdzi się jako składnik kosmetyków bazujących na wodzie, w szczególności mgiełek oraz kremów. Dzięki jej właściwościom transportowym oraz wiążacym skóra pozostanie przez dłuższy czas nawodniona, jędrna i bardziej świeża. Warto jednak pamiętać, że stężenie gliceryny w kosmetykach pielęgnacyjnych nie może przekraczać 15% - ze względu na jej właściwości pochłaniające wodę, może ona przesuszać skórę.

Gliceryna kosmetyczna - na twarz czy na włosy? Do czego stosować ten kosmetyk?

Gliceryna dzięki swoim właściwościom i niskiej cenie jest chętnie stosowana przez wielu producentów kosmetyków. Jest wykorzystywana jako składnik kremów ochronnych, przeciwzmarszczkowych i nawilżających, przeznaczonych do różnych partii ciała. Znajduje także zastosowanie w pomadkach ochronnych oraz tuszach do rzęs, chroniąc usta i nadając rzęsom połysku i blasku.

Gliceryna kosmetyczna nie powinna być stosowana na skórę jako samodzielny kosmetyk. Jej cząsteczki pochłaniają wodę, co przy stężeniu powyżej 15% może skutkować wysuszeniem naskórka. Najlepiej więc sięgać po kosmetyki, w których gliceryna pojawia się w końcówce składu, ponieważ zawierają one stosunkowo niewielką jej ilość.

Kosmetyki zawierające glicerynę nie powinny być stosowane do cery problematycznej, trądzikowej lub tłustej. Substancja ta tworzy na skórze warstwę okluzyjną, która może blokować i zapychać pory, skutkując większą ilością wyprysków.

Gliceryna może być stosowana do codziennej pielęgnacji cery suchej, dojrzałej i mieszanej, jednak tylko w połączeniu z innymi substancjami. Warto zwrócić uwagę na pozostałe składniki kosmetyku, ponieważ to od nich w głównej mierze zależy to, czy krem sprawdzi się do pielęgnacji skóry. Najlepiej, by w składzie znalazła się duża ilość wody, kolagen, elastyna czy koenzym Q10, ponieważ są to składniki naturalnie występujące w skórze, nawilżające i przywracające jej jędrność.

Gliceryna kosmetyczna sprawdzi się również w codziennej pielęgnacji włosów. Wchodzi ona w skład wielu maseczek i odżywek. Ze względu na swoje właściwości, gliceryna pomaga przywrócić włosom zdrowy wygląd i dobrze je odżywić. Warto korzystać z kosmetyków, które w swoim składzie oprócz gliceryny zawierają olejki (makadamia, kokosowy) lub substancje, wspomagające regenerację włosów.

Gliceryna kosmetyczna - zastosowanie w domowej pielęgnacji

Możesz samodzielnie przygotować w domu glicerynową maseczkę do włosów. W miseczce umieść 2 łyżeczki gliceryny, 10 kropel oleju z orzechów makadamia, żółtko jaja oraz 1 łyżeczkę płynnego jedwabiu. Składniki dokładnie wymieszaj i nałóż na umyte włosy. Pozostaw maskę na włosach na około 15 minut, po czym dokładnie spłucz. Po takiej kuracji włosy będą miękkie, jedwabiste i sypkie (uzyskasz efekt tzw. "lustra).

Gliceryna może być stosowana przed zabiegami kosmetycznymi na skórę pięt i łokci, ponieważ doskonale ją nawilża i zmiękcza. Wystarczy nałożyć ją bezpośrednio na naskórek, po czym owinąć to miejsce wacikiem i pozostawić na około 10 minut. Po upływie tego czasu możesz przystąpić do ścierania stwardniałego naskórka.