Porcja: 415 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 6 porcji :

2 piersi gęsi, łyżka majeranku, l2 duże ząbki czosnku, szklanka półwytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki miodu, 2 jabłka,4 połówki brzoskwiń (z puszki), łyżeczka cynamonu, sól, pieprz

Mięso opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie włożyć na patelnię i zrumienić z obu stron, aż tłuszcz się wytopi. Przełożyć na blachę. Podlać winem wymieszanym z miodem. Piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jabłka umyć, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Owoce wymieszać z cynamonem i 2,3 łyżkami zalewy z brzoskwiń. Dołożyć do mięsa, piec dalej 20 minut. Mięso pozostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Podawać z owocami i sosem z pieczenia.