Składniki

    * 1 kg czerwonych porzeczek
    * 1/2 kg cukru żelującego
    * torebka cukru waniliowego
    * sok z cytryny

Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Porzeczki umyć, oderwać od szypułek. Wsypać do garnka, rozgnieść. Dolać 300 ml wody. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.Pulpę wyłożyć na napiętą gazę i pozwolić, aby sok spłynął do miski. Po ostygnięciu masę owocową przecisnąć przez gazę.Odmierzyć 800–900 ml soku. Dodać cukier żelujący, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny, jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Na dużym ogniu, cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki (pod sam brzeg). Natychmiast dokładnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przetwory na zimę - przepisy na MojeGotowanie.pl