SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli
  • ziemniak
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki lub sezamu
  • olej
  • łyżka natki
  • majeranek, sól, pieprz

Ugotowaną i ostudzoną fasolę odcedzić, zemleć. Ziemniak obrać, ugotować, zemleć lub zetrzeć na tarce. Cebule posiekać, przesmażyć na oleju. Jedno żółtko odzielić od białka. Zmieloną fasolę i ziemniak dokładnie wyrobić z cebulą, natką, żółtkiem i całym jajkiem. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Białko ubić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzyć w pianie i obtoczyć w tartej bułce lub sezamie.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni, wkładać fasolaki, smażyć na rumiano. Podawać z surówkami i sosem pomidorowym lub grzybowym.