Składniki na 4 porcje

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 80 dag ogórków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany (3/4 szklanki)
  • łyżka posiekanych listków estragonu
  • sól, pieprz

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ogórki, wymieszać, dusić 3 minuty. Wsypać mąkę, mieszając dusić 2-3 minuty. Wlać bulion drobiowy i śmietanę, dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem, Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do ogórków, delikatnie wymieszać, gotować pod przykryciem 5-10 minut. Posypać posiekanym estragonem, ewentualnie przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

Nasza rada

Do duszenia znakomicie nadają się karp, lin, szczupak, łosoś, węgorz i jesiotr. Można je podawać z ryżem, makaronem, kaszą i ziemniakami. Dorsz w sosie ogórkowym świetnie będzie smakował z kluseczkami kładzionymi.