Burgery zawitały na dobre! Kolejne lokale serwują to danie w towarzystwie doborowych dodatków. Zobaczcie nasz przepis, jak łatwo wykonać przepyszne burgery w domu. Mmmm palce lizać!
Galeria
(4 zdjęć)
1 / 4
burgery_1324
Burgery zawitały na dobre! Kolejne lokale serwują to danie w towarzystwie doborowych dodatków. Zobaczcie nasz przepis, jak łatwo wykonać przepyszne burgery w domu. Mmmm palce lizać!
Przygotowanie: 40 min 6 porcji
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z łopatki
3 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
50 ml sosu sojowego TaoTao
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
KONFITURA CEBULOWA:
3 cebule łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
30 ml sosu sojowego TaoTao
3 łyżki cukru
SOS MUSZTARDOWY:
2 łyżki musztardy
łyżka majonezu
30 ml słodkiego sosu chili TaoTao
1/2 pęczku szczypiorku lub dymki drobno posiekanej
www. mojegotowanie.pl
2 / 4
1
Składniki na burgery dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Formujemy kulki, układamy je na pergaminie i przykrywamy kolejną warstwą papieru.Delikatnie przyciskając, rozpłaszczamy poszczególne kulki, tworząc płaskie kotlety. Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu po 3 min z każdej strony.
3 / 4
2
Cebule kroimy w piórka i przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Przypalamy ją, nie mieszając 3–4 min, po tym czasie mieszamy pierwszy raz. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, następnie dodajemy masło i olej. Całość podlewamy sosem sojowym, szklanką wody i dodajemy cukier, dusimy, aż płyn odparuje. Na koniec miksujemy połowę masy tak, aby nabrała odpowiedniej tekstury.
4 / 4
3
Składniki na sos mieszamy. Gotowe burgery podajemy z konfiturą i sosem oraz dodatkami wedle uznania.