Składniki na 4 porcje

10 dag drobnego makaronu chińskiego
40 dag świeżych lub rozmrożonych filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
ząbek czosnku
papryczka chili
4 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka oleju
4 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
2 średnie marchewki
pęczek dymki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, imbir

Czosnek obrać, posiekać. Chili oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
Chili, czosnek, olej i sos sojowy wymieszać z bulionem rybnym, zagotować, wsypać 1/2 łyżeczki imbiru.
Marchewki obrać, pokroić w słupki. Dymki wraz ze szczypiorkiem oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Warzywa wraz z makaronem dodać do bulionu, gotować 5 minut.
Filety rybne pokroić w kostkę o boku 2 cm, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do zupy, gotować 5 minut. Przyprawić.