Fit ciasteczka: czy słodycze mogą być fit?

Fit ciasteczka to mit czy rzeczywiście można stworzyć słodycze, które nie tuczą? Oczywiście - wystarczy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego białego cukru innym słodzikiem - ksylitolem, erytrytolem czy nawet miodem, który jest o wiele zdrowszy od cukru. Pamiętaj także, że przepis na ciastka fit nie zawsze musi być oparty na mące pszennej. Do ich zrobienia możesz wykorzystać np. o wiele lepszą mąkę owsianą. Kiedy robisz ciasteczka samodzielnie możesz po prostu kontrolować z czego się składają, co jest trudniejsze w przypadku gotowych ciastek. Dlatego chcąc mieć fit ciasteczka, najlepiej przygotuj je samodzielnie.

Jak zrobić fit ciastka?

Fit ciasteczka nie są trudne do wykonania. Jest wiele przepisów i wersji tej przekąski - niektórzy wykonują ją nawet na zimno bez użycia piekarnika. Jeśli chcesz robić samodzielnie zdrowe fit ciasteczka, zawsze miej w domu płatki owsiane. Na ich bazie można bowiem stworzyć wiele wersji ciasteczek. Są one proste do zrobienia, a z poniższymi przepisami na pewno poradzi sobie każdy.

Fit ciasteczka: dodatki

Fit ciasteczka zawdzięczają swoją niską kaloryczność oraz właściwości przede wszystkim użytym do ich zrobienia dodatkom. W przypadku tego deseru lepiej zrezygnuj z gotowej czekolady czy lukru na rzecz prawdziwego kakao, orzechów, wiórek kokosowych, suszonych owoców czy płatków migdałowych. To nie tylko zdrowe, ale również smaczne składniki, z których można wyczarować pyszne i pożywne ciasteczka.

Fit ciasteczka: na zimno

Fit ciasteczka w tej wersji nie potrzebują pieczenia. Jednym z ich składników jest karob w proszku, który staje się coraz popularniejszy w naszym kraju i świetnie sprawdza się podczas przygotowywania deserów. Potrzebujesz:

  • 0,5 szklanki masła migdałowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • odrobinę soli morskiej

Masło migdałowe wymieszaj z miodem i ekstraktem wanilii do uzyskania gładkiej masy. Do osobnej miski włóż siemię lniane, mąkę kokosową, sól morską i wymieszaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki i ugnieć ciasto ręką. Jeśli będzie za mokre możesz dodać więcej mąki. Jeśli się rozpada polej je odrobiną wody. Dorzuć do niego proszek karobowy. Formuj w kulki. Ciasteczka możesz włożyć w papierowe foremki lub ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie te proste fit ciasteczka będą gotowe do zjedzenia.

Fit ciasteczka: dla fanów czekolady

Fit ciasteczka zdecydowanie nie kojarzą się z czekoladą. Jednak jej wielbiciele wcale nie muszą z niej rezygnować. Oto zdrowa alternatywa dla tradycyjnej czekoladowej polewy. Do przygotowania tych ciasteczek potrzebne ci będą:

  • szklanka orzechów laskowych
  • szklanka daktyli bez pestek
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 8 min., do uprażenia. Po ostygnięciu obierz orzechy ze skórki, a następnie miksuj w blenderze do rozdrobnienia. Po tym 3 łyżki zmielonych orzechów przesyp do osobnego naczynia. Do pozostałych orzechów w blenderze dodaj daktyle, kakao, płatki owsiane, ekstrakt z wanilii i sól morską, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta uformuj kulki i obtocz je w odłożonych wcześniej orzechach. Odłóż na pół godziny do lodówki.

Fit ciasteczka: jabłkowo - cynamonowe

Fit ciasteczka o smaku jabłka i cynamonu - brzmi dobrze, prawda? Przygotuj do nich:

  • 1 jajko
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 9 łyżek mąki pełnoziarnistej lub owsianej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek miodu (możesz użyć więcej jeśli wolisz słodsze ciasteczka)
  • szczyptę soli

Płatki owsiane wymieszaj z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj roztopiony olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki i włóż je do lodówki. W tym czasie obierz jabłko, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wymieszaj z jabłkiem. Rozłóż na blasze papier do pieczenia i układaj na nim niewielkie ciasteczka. Piecz przez ok. 10 minut.

Fit ciasteczka: z fasoli

Przepis na fit ciastka z fasoli może być nieco zaskakujący. Jednak po ich przygotowaniu na pewno będziesz chciała do nich wracać. Potrzebujesz:

  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kako
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 7 łyżek miodu (możesz zastąpić erytrytolem)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub owsianej

Fasolę najpierw samą rozdrobnij w blenderze, a następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie układaj na niej ciasteczka. Piecz przez ok. 40 min.

Fit ciasteczka: z awokado

Szybkie fit ciastka z awokado to nie tylko źródło cukru i białka, ale także zdrowego tłuszczu. Przygotuj do nich:

  • pół dojrzałego awokado
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • pół banana
  • 1 białko jaja
  • 6 kostek pokruszonej gorzkiej czekolady
  • łyżkę kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Awokado i banana rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasteczka i piecz przez ok. 25 minut.

Fit ciasteczka: kokosowe

Ciastka fit o kokosowym smaku nie wymagają pieczenia. Robi się je więc bardzo szybko i prosto. Potrzebujesz do nich:

  • 4 łyżek mąki kokosowej
  • 4 łyżek masła migdałowego
  • 3 łyżek musu jabłkowego
  • 2 łyżeczek cynamonu
  • 3 łyżek erytrytolu lub miodu
  • 3 łyżek wody
  • 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżek wiórków kokosowych

Mąkę kokosową wymieszaj z masłem migdałowym, a następnie dodaj pozostałe składniki, oprócz wiórek kokosowych. Po zmieszaniu składników uformuj kulki i obtocz je w wiórkach. Włóż do lodówki na ok. godzinę.

Fit ciasteczka: z nasionami chia

Ciastka fit z nasionami chia robi się błyskawicznie. Do ich wykonania przygotuj:

  • 10 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki erytrytolu lub miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Mąkę ryżową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i nasionami chia. Do drugiej miski wbij jako i wymieszaj z roztopionym olejem kokosowym. Następnie połącz mokre i suche składniki, po czym zagnieć ciasto rękami. Odłóż je na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciastka. Piecz przez ok. pół godziny. Podawaj kiedy trochę ostygną.