Dla 4 osób

  • główka czerwonej kapusty
  • 80 g rodzynków
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cynamon mielony
  • sok z cytryny

Kapustę oczyścić, opłukać, usunąć głąb, poszatkować. Podsmażyć na 3 łyżkach rozpuszczonego masła. Zalać winem. Oprószyć solą. Dusić, aż kapusta będzie miękka.
Rodzynki sparzyć, osączyć. Pozostałe masło rozpuścić. Podsmażyć na nim, nie rumieniąc, mąkę. Połączyć z kapustą. Zagotować. Dodać rodzynki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać do pieczonego schabu, ewentualnie drobiu.