SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

  • 1 kg mieszanych owoców: jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, morele, brzoskwinie
  • 4 torebki galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • torebka śmietany w proszku
  • szklanka mleka
  • kilka listków mięty

Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Wystudzić. Owoce przebrać, oczyścić, umyć, dokładnie osączyć na sicie, większe pokroić.
Dużą misę opłukać zimną wodą, nałożyć owoce, garść odłożyć. Wlać galaretkę, wstawić do lodówki na 4-5 godz.
Bitą śmietanę przyrządzić z proszku i mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Galaretę z owocami wyłożyć na szeroki półmisek. Bitą śmietanę nałożyć do szprycy, wycisnąć wokół galarety rozetki. Ozdobić je odłożonymi owocami i listkami mięty.