Rozgrzewanie zimą to nie tylko ciepłe ubrania. Także to co jemy i pijemy jest bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniej temperatury naszego ciała.

Co jeść zimą, aby się rozgrzać?

  • Rozgrzewające zupy – wartościowe zupy z warzywami świetnie sprawdzają się w zimowe dni. Idealny będzie tradycyjny rosół, a także krupnik czy barszcz czerwony. Na mroźne dni polecamy też zupę z soczewicy, szczególnie przyprawioną na ostro i wszelkie zupy kremy.
  • Cebula i czosnek – te dwa popularne warzywa są naturalnym antybiotykiem i idealnie rozgrzewają w zimne dni. Ich właściwością jest też usuwanie wilgoci z organizmu i wzmacnianie odporności.
  • Pikantne przyprawy – papryka chili, imbir, kolendra, majeranek, rozmaryn, goździki i cynamon to rozgrzewające przyprawy, które dodatkowo dodają naszym potrawom smaku i aromatu.
  • Kasze i warzywa strączkowe– te niepozorne produkty sprawdzają się właśnie zimą. Szczególnie kasza gryczana zawierająca kwas foliowy i rutynę oraz witaminy C i B ochroni nasz przed przeziębieniem! Polecamy też ryż dziki, kaszę jaglaną, soczewicę i cieciorkę.

Co nas wychładza i powinniśmy ograniczyć zimą?

  • Cytrusy – co prawda zawierają dużo witaminy C, ale mają działanie silnie wychładzające.
  • Cukier – gromadzi w naszym organizmie wilgoć i zakwasza go. Wbrew pozorom bardzo wychładza. Choć zimą ciężko oprzeć się słodkościom lepiej postawić na gorzką czekoladę i suszone owoce!
  • Mleko i nabiał krowi – podobnie jak cukier zgromadza wilgoć. Jedzenie kefirów, jogurtów lepiej zimą zastąpić białymi serami, lub mlekiem czy serem kozim.
  • Zielona herbata – jest bardzo zdrowa, ale działa na nas wygładzająco. Przed wyjściem z domu lepiej więc wypić rozgrzewającą herbatę czarną lub owocową. Zieloną herbatę możemy za to spokojnie pić po powrocie do domu.