Ciasta z owocami są nie tylko pyszne, ale też bardzo efektowne. Owoce, które wykorzystujemy do ich produkcji możemy też użyć do dekoracji. Jakie owoce najlepiej sprawdzają się na wierzchu ciasta? Przede wszystkim małe, możemy je wtedy użyć w całości. Owoce pokrojone nie są już tak efektowne. Obecnie najpopularniejsze są mieszanki owoców leśnych: jagód, malin, jeżyn, poziomek. W dekorowaniu ciast świetnie sprawdzają się też kiście porzeczek, winogrona oraz figi. Niezwykle apetycznie wyglądają też wiśnie wraz z ogonkami. Musimy jednak pamiętać, aby uprzedzić gości o pestkach!

Jeśli zdecydujemy się na truskawki warto ułożyć je w całości, wraz ze szypułkami. Pamiętajmy jednak, że zielone części układamy na górze, nigdy nie zalewamy ich polewą czy galaretką.
Owoce przed dekoracją dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli będą mokre mogą zepsuć nam krem! Owoce rozsypujemy na ciasto, lepiej sprawdzi się tu kontrolowany nieład niż misterne układanie każdego owocka.