Na 4 porcje

  • cebula
  • duża cytryna
  • kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • duży kurczak
  • Bulion Pieczony kurczak instant WINIARY
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • szklanka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • listek laurowy

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny, rosołem, oliwą, solą i pieprzem.
Natkę opłukać, listki posiekać, wymieszać z majerankiem. Połowę ziół dodać do przygotowanej marynaty, wymieszać.
Ziemniaki umyć, gotować w łupinach 10 min w wodzie z solą i listkiem laurowym. Wystudzić, obrać, pokroić w talarki. Włożyć do przygotowanej marynaty, odłożyć w chłodne miejsce.
Kurczaka umyć, pokroić na porcje (udka, skrzydła, piersi), usunąć skórkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w pozostałej natce z majerankiem.
Mięso obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. We frytownicy rozgrzać olej, włożyć kawałki kurczaka, smażyć: pierś 6 min, pozostałe 10 min.
Na rozgrzanym maśle usmażyć osączone z marynaty ziemniaki. Podawać z kurczakiem, przybranym cząstkami cytryny.