Kuchnia Meksykańska jest wynikiem mieszanki kultur; wywodząca się od cywilizacji starożytnych Indian, na którą nałożyły się wpływy hiszpańskiej konkwisty, jak również inne wpływy europejskie.
Galeria
(4 zdjęć)
1 / 4
burritos_1041
Kuchnia Meksykańska jest wynikiem mieszanki kultur; wywodząca się od cywilizacji starożytnych Indian, na którą nałożyły się wpływy hiszpańskiej konkwisty, jak również inne wpływy europejskie.
4 porcje
przygotowanie: 45 min
SKŁADNIKI:
35 dag mielonej wołowiny
3 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki kminku i szczypta białego mielonego pieprzu
2 łyżeczki sosu sojowego TaoTao
30 dag ugotowanej czerwonej fasoli
20 dag pomidorów pelati
1,5 dag papryczki chipotle
4 pszenne tortille
10 dag sera Bursztyn
2 / 4
1.
Wołowinę smażymy z posiekaną cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, często mieszamy. Dodajemy chili, oregano, kminek, pieprz i sos sojowy TaoTao. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory z zalewą, papryczkę chipotle. Dusimy ok. 30 min na małym ogniu.
3 / 4
2.
Tortille zawijamy w folię aluminiową i podgrzewamy w piekarniku przez ok. 5 min w temp. 180°C. Na każdy płat gorącej tortilli wykładamy ok. 15 dag uduszonej wołowiny.
4 / 4
3.
Zwijamy ciasno, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy startym serem Bursztyn. Zapiekamy 20–25 min w temp. 180°C.