Składniki

    * 80 dag małych buraczków
    * główka czosnku
    * 3 łyżki cukru
    * 2 liście laurowe
    * 2 łyżki listków rozmarynu
    * 5 goździków
    * po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    * szklanka czerwonego octu winnego
    * 2 łyżki miodu
    * łyżeczka soli

Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować do miękkości. Opłukać zimną wodą. Czosnek obrać. Liście laurowe pokruszyć.

W wyparzonych słoikach ciasno układać buraczki i ząbki czosnku, przesypując rozmarynem, liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.

Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą. Zdjąć z ognia, wlać ocet, wymieszać. Buraczki zalać gorącym roztworem. Szczelnie zamknąć słoiki.

Przetwory na zimę - przepisy na MojeGotowanie.pl