porcja: 209 kcal  
przygotowanie: 20 minut    
na 4 porcje

l cebula
l 4 pomidory  
l bagietka lub tzw. bułka paryska  
l 2 ząbki czosnku
l 3 łyżki oliwy  
l listki świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
l sól
l pieprz

Cebulę obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę lub bułkę paryską pokroić na średniej grubości kromki. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać, rozetrzeć na bułce. Kromki ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na przypieczonym pieczywie ułożyć pomidory z cebulą. Udekorować listkami tymianku. Podawać od razu.