● 50 dag wołowiny (pierwsza krzyżowa, biodrówka)
● liść laurowy
● 6 jagód ziela angielskiego
● garść suszonych wędzonych śliwek
● 2 szklanki bulionu wołowego
● 2 kromki chleba razowego
● 3 łyżki oleju
● 2 łyżki mąki
● sól, pieprz

Wołowinę pokroić w cienkie plastry i delikatnie z dwóch stron rozbić. Natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym zielem angielskim. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Każdy plaster wołowiny obtoczyć w mące i nakładać na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron około 5 minut. Przełożyć do garnka.
Bulion wołowy wlać do mięsa, dodać opłukany liść laurowy i drobno rozkruszony razowy chleb (dla zagęszczenia sosu).
Suszone śliwki opłukać, włożyć do mięsa i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina nabierze aromatu i kruchości.

Z czym podawać?

Do bitek ze śliwkami bardzo pasują kluski kładzione lub kopytka ziemniaczane. Najbardziej odpowiednią jarzynką będą zasmażane buraczki.