Skadniki na 12 porcji

CIASTO:
● 7 jajek
● 7 łyżek mąki
● 7 łyżek cukru
● tabliczka gorzkiej czekolady
● torebka cukru wanilinowego
● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● szczypta soli

KREM:
● kostka masła (20 dag)
● 3 jajka
● 3/4 szklanki cukru
● puszka brzoskwiń w zalewie (40 dag)
● torebka cukru wanilinowego

DEKORACJA:
● szklanka śmietany kremówki
● torebka zagęstnika do śmietany
● kandyzowane wiśnie

Ciasto: żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka lekko schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę na przemian z mąką dodawać do masy żółtkowej, delikatnie mieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tortownicę (o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wlać ciasto, wierzch posypać startą czekoladą. Piec 20 minut w temp. 200°C. Zmniejszyć do 180°C, piec jeszcze 20 minut. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.

Zobacz także:

Krem: jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć w kąpieli wodnej na gęstą masę. Ubijać, aż krem wystygnie. Masło zmiksować, wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Krem odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.

Połowę brzoskwiń pokroić na plasterki, połowę w małą kostkę.

Na jasnym krążku ciasta rozsmarować krem, posypać kostkami brzoskwiń, ułożyć drugi jasny biszkopt, posmarować kremem. Nakryć krążkiem z czekoladą, posmarować kremem.

Dekoracja: śmietanę ubić z zagęstnikiem, włożyć do szprycy, rozetkami udekorować wierzch tortu. Ułożyć plasterki brzoskwiń i kandyzowane wisienki.