Składniki:
fasola typu Jaś
marchewka
pietruszka
3 buraczki
kawałek białej kapusty
pieprz, sól, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
kawałek pora
pół cebuli
3 ziemniaki
natka pietruszki
kubek smietany do zup
2 łyżki mąki
sok z cytryny


Fasolę opłukać, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Namoczoną fasolkę ugotować do miękkości. Buraczki, ziemniaki, cebulę, kapustę i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i fasolki zalewamy wodą (około 1 litr), dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Całośc gotujemy przez około 20 minut (nie doprowadzamy do intensywnego wrzenia), następnie dodajemy fasolę i ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy śmietanę z rozprowadzoną w niej mąką. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, doprawiamy sokiem z cytryny. Podawać przyozdobione kleksem gęstej śmietany.