Składniki na 6 porcji

  • 15 dag gotowanej szynki w plastrach
  • 6 jajek
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • masło do foremek
  • 6 liści zielonej sałaty
  • sól, pieprz

6 żaroodpornych małych miseczek posmarować cienką warstwą masła. Do każdej wbić po jednym jajku.
Jajka w miseczkach oprószyć solą i pieprzem, posypać pokrojoną w niewielkie słupki szynką oraz parmezanem.
Miseczki przykryć folią aluminiową. Do szerokiego (najlepiej płaskiego) rondla wlać tyle wody, by po wstawieniu miseczek jej poziom sięgał do 3/4 ich wysokości.
Wodę w rondlu zagotować, zmniejszyć ogień, ostrożnie wstawić miseczki, gotować na małym ogniu 10 minut.
Liście sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, rozłożyć na talerzykach, po czym wyłożyć na nie babeczki.