Uruchamiają one procesy starzenia się organizmu, które najszybciej zauważymy właśnie na skórze.

Jak oswoić słońce
Czy możemy się zatem opalać? Oczywiście. Trzeba to jednak robić z umiarem, a ponadto zmodyfikować dietę tak, by skóra obroniła się przed wolnymi rodnikami. By je zwalczyć, skóra porzebuje przeciwutleniaczy. Do najważniejszych należy beta-karoten. Dostarczenie organizmowi dodatkowej jego porcji podnosi naturalną odporność skóry na słońce, pozwala szybciej i lepiej się opalić. Wspomaga też procesy odbudowy naskórka oraz odnowę włókien kolagenowych, które są "rusztowaniem" skóry. Sięgajmy zatem często po żółte i pomarańczowe warzywa i owoce (marchew, dynię, pomidory, morele, brzoskwinie, nektarynki) i zielone warzywa liściaste (szpinak, kalafiory, brokuły, sałatę, włoską kapustę, jarmuż i natkę).

Likopen i spółka
Szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego neutralizuje likopen. Najbogatsze źródło likopenu to pomidory, a zwłaszcza wszelkie przetwory pomidorowe. Prócz likopenu warto dostarczyć organizmowi innych przeciwutleniaczy: żelaza, cynku, selenu, manganu i miedzi. Minerały te znajdziemy w ciemnych winogronach, jagodach, marchwi, kapuście, brokułach, czosnku, cebuli, rzeżusze, warzywach strączkowych, oliwie, rybach, orzechach i kaszach. Oprócz tych przeciwutleniaczy potrzeba nam trzech witamin, które powolą zachować ładny wygląd i świeży kolor skóry.

Mocna trójka Witamina A reguluje wzrost komórek skóry i przeciwdziała fotostarzeniu. Znajdziemy ją w rybach morskich, tranie, wątrobie, żółtkach jaj, olejach roślinnych. Witamina E łagodzi podrażnienia skóry wywołane przez słońce. Produkty bogate w tę witaminę to: soja, kiełki zbóż, olej słonecznikowy i sojowy, jaja, kasze, orzechy, masło, kapusta czerwona i włoska, biała fasola, płatki owsiane. Witamina C zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry, a także wspomaga jej regenerację po silnym nasłonecznieniu. Jej najbogatsze źródła to: owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, maliny, truskawki, kapusta, rzepa, chrzan, natka pietruszki i cytrusy.

Kiedy zacząć przygotowania? Opisywaną dietę trzeba zacząć stosować co najmniej na dwa tygodnie, a najlepiej na miesiąc przed rozpoczęciem intensywnego opalania, by składniki, wchłaniane w przewodzie pokarmowym, zdążyły dotrzeć do skóry i uodpornić ją na duże dawki promieni słonecznych. Dietę kontynuujemy w czasie opalania i po nim. Dzięki temu skóra zachowa piękną barwę i zdrowie.