porcja: 710 kcal 
przygotowanie: 25 minut   
na 4 porcje

l 175 g brązowego cukru
l 80 g masła  
l 2 łyżki syropu klonowego lub miodu  
l 150 ml śmietanki 18%
l 150 g orzechów włoskich
l lody waniliowe lub śmietankowe

Cukier wsypać do garnka. Dodać masło oraz syrop klonowy lub miód. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się roztopi i zacznie wrzeć. Ostrożnie wlać śmietankę i gotować kilka minut, ciągle mieszając. Na patelnię bez tłuszczu wsypać orzechy i prażyć je kilkanaście minut, uważając, by się nie przypaliły. Lody rozłożyć do pucharków. Polać ciepłym (lub wystudzonym) sosem i posypać orzechami.
Uwaga! Do sosu pod koniec gotowania można wlać 2–3 łyżki likieru baileys lub rumu. Jako baza do sosu nadaje się również karmel z puszki. Podgrzewamy go ze śmietanką i mieszamy z alkoholem.