• 1 kg filetów z karpia ze skórą
  • mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/3 pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • mały suszony grzybek
  • 4 goździki
  • kromka żytniego chleba
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • sok i skórka starta z cytryny
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier

- Grzybek namoczyć. Warzywa oczyścić, zalać piwem i 1/2 l wody, dodać goździki, ziele angielskie i grzybek, gotować 30 min.
- Wywar przecedzić, włożyć filety, chleb i skórkę z cytryny. Rybę gotować ok. 30 min, wyjąć, wywar przecedzić.
- Migdały sparzyć, obrać. 2 łyżki cukru skarmelizować na patelni. Karmel, wino, sok z cytryny, rodzynki i migdały dodać do wywaru, zagotować.
- Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić wywarem z dodatkami, przyprawić.
- Filety rybne pokroić w poprzek na paski, każdy zwinąć, ułożyć na talerzu i polać sosem.