● 1 kg wiśni (mrożonych)
● 6 czerstwych bułek
● 1/2 l ciepłego mleka
● 4 jajka
● 1/2 szklanki (12,5 dag) cukru
● cukier waniliowy
● 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
● 1/2 łyżeczki cynamonu
● 2 łyżki masła
● tłuszcz do formy
● cukier puder

Bułki pokroić w kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i cynamonem. Wiśnie rozmrozić.
Spód natłuszczonej formy wyłożyć kromkami bułki. Na nich rozłożyć wiśnie, nałożyć warstwę bułek i przykryć kolejną warstwą wiśni, powtarzać do wyczerpania składników. Polać masą jajeczną i odstawić na 15 minut.
Zapiekankę obłożyć płatkami masła. Zapiekać 45-50 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.