SKŁADNIKI:
● 2 cebule
● 10 ząbków czosnku
● kilogram wołowiny
● smalec (trzy łyżki) lub olej rzepakowy (4 łyżki)
● 2 czerwone papryki, 1 żółta papryka
● litr bulionu warzywnego
● listek laurowy
● ziele angielskie
● 4 ziemniaki
● puszka pomidorów w zalewie
● sól
● pieprz
● papryka w proszku
● mąka (kilka łyżeczek do oprószenia)

Cebule i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę - usmaż na patelni i przełóż do większego garnka. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę, oprósz mąką. Na smalcu lub oleju podsmaż mięso i przełóż do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie pokrojoną paprykę przesmaż na patelni. Dołóż do dużego garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem, zalej bulionem, włóż listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Pomidory odsącz z zalewy i wrzuć do garnka. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu, ugotuj do miękkości (około 30 minut). Przypraw do smaku.

Smacznego!