Specjalista od brzuszka

Burak kryje w sobie wiele cennych składników mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo) i witamin: C oraz z grupy B. Zawiera też sporo błonnika, dlatego specjaliści zalecają podawanie go częściej maluchom, które mają skłonności do zaparć. Jest słodkawy, więc dzieci na ogół go lubią. Buraczek może stać się składnikiem jarzynowej zupy lub, kiedy dziecko zacznie jeść stałe pokarmy, być dodatkiem do obiadowego mięska.

Supertwardy gracz

Seler wzmacnia układ nerwowy i ułatwia trawienie - bo zawiera niezbędne składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, potas, magnez i cynk) i witaminy (PP, z grupy B, E i C). Pobudza też apetyt, oczyszcza organizm z toksyn oraz zbędnych składników. Na początku może stanowić element zupy, a kiedy maluch zacznie żuć, starty seler dodawaj też do surówek.

Witaminowa bomba

Pietruszka jest cennym źródłem związków mineralnych, które korzystnie wpływają na skórę oraz układ trawienia. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę E oraz sporo witaminy C, która wzmacnia ogólną odporność orgaznizmu. Możesz podawać ją dziecku jako element zupki jarzynowej lub składnik soku przecierowego.

Pychotka dla początkujących

To właśnie marchewka stanowi zazwyczaj podstawę pierwszej papki jarzynowej zjadanej przez malucha. Ma w sobie naturalne cukry, które dają dziecku energię, mnóstwo beta-karotenu i witaminy A oraz niewielkie ilości wielu innych witamin i składników mineralnych (np. wapnia, żelaza, miedzi, fosforu). Kolejną jej zaletą jest też to, że bardzo rzadko uczula. Ze względu na słodki smak marchewka jest chętnie zjadana przez niemwolaki. Być może przypomina im smak maminego mleka - ono też jest słodkie.

Uwaga! Alergia!

Zdarza się, że te zdrowe warzywa uczulają. Aby uniknąć nieprzyjemnych „sensacji”, wprowadzaj je do diety w małych porcjach i obserwuj, czy u dziecka nie wystąpiły objawy alergii. Rozszerzając dietę malucha o nowe produkty, pamiętaj, że nie należy podawać ich w tym samym czasie – najlepiej jedna „nowość” w tygodniu.

  • Marchewkę, selera i pietruszkę możesz podać dziecku w 5. miesiącu życia – jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym, jeśli ssie maminą pierś – w 7.
  • Gotowane buraczki możesz zaserwować szkrabowi dopiero w 7. miesiącu życia.