Do butelek nalewane jest świeże wino, które nie uległo koncowej fermentacji, następnie przechowuje się je lekko pochylone - tak by miało mokry korek - w temperaturze około 4'C.
Sama nazwa Szampan została zastrzeżona w 1911 roku a prawdziwy szampan pochodzi z Szampanii mimo, że tym mianem określa się wiele rodzajów wina musującego.
Wyróżnia go kilka cech: winogrona do produkcji są zbierane ręcznie, dopuszczalne jest łączenie różnych rodzajów winogron a także win z różnych regionów Szampanii a korek od szampana posiada kształt grzybka, przytrzymanego drucikiem.
Charakter tego jednego z droższych napojów świata wyznacza tłoczenie, fermentacja, mieszanie, ilość cukru i dojrzewanie.
Charakterystyczny jest także kształt butelki i grubość szkła z jakiego została wykonana. Butelka musi wytrzymać ciśnienie rzędu 6 atmosfer, ale dzięki gazom zebranym w środku możemy się spodziewać efektownego otwarcia.

Jak go podawać? Najlepiej schłodzonego do temperatury 6-10 'C, najlepiej w wiaderku z kostkami lodu i wodą.

W jakich kileliszkach? Kieliszki do szampana są wąskie i wysokie.