Owocowe pucharki
Porcja: 149 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4-6 osób

2 kiwi, ananas, melon, 2 banany, pomarańcza, 4-6 łyżek rumu lub porto, 2 łyżki cukru pudru, 3/4 szklanki śmietany kremówki, listki melisy
Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Ananas obrać, odciąć pióropusz, wyciąć trzpień, miąższ pokroić w kostkę. Melon rozkroić, usunąć pestki, obrać. Miąższ pokroić w kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki.
Ze sparzonej pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z alkoholem. Odstawić na kilka minut.
Pokrojone owoce ułożyć w salaterce, posypać łyżką cukru pudru i skropić sokiem z alkoholem. Salaterkę przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić z resztą cukru. Owoce rozłożyć do pucharków. Każdą porcję udekorować kleksem śmietany i listkami melisy.

Rolada z piersi indyczej
Porcja: 341 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Dla 6 osób

mała bułka maślana, 150 g marchewki, 100 g moreli, łyżka masła, bułka maślana, jajko, 1 kg piersi indyka, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, curry, natka, sól, pieprz

Bułkę zalać wodą, odcisnąć. Marchewkę obrać, ugotować. Morele i marchewkę drobno pokroić. Masło utrzeć z bułką i żółtkiem. Masę wymieszać z marchewką, morelami, pianą ubitą z białka i posiekaną drobno natką. Farsz doprawić do smaku solą i curry.
Mięso opłukać, lekko zbić, uformować z niego prostokątny płat. Oprószyć solą, pieprzem, nałożyć farsz. Zwinąć, przewiązać nitką, ułożyć na blasze i posmarować olejem. Roladę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Po 15 minutach, gdy mięso się zrumieni, skropić je bulionem. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 30 minut (w trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem). Upieczoną roladę przykryć folią aluminiową i zostawić na chwilę w piekarniku.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami i zielonym groszkiem.

Tort orzechowo-kakaowy
Porcja: 686 kcal
Przygotowanie: 70 minut
Dla 10 osób

Ciasto: 300 g obranych orzechów włoskich, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jajek, 300 g cukru, tłuszcz do formy

Zobacz także:

Krem: 250 g masła, szklanka cukru, 225 g czekolady, 100 g orzechów włoskich, opakowanie cukru waniliowego, 5 łyżek kakao

Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mielone orzechy połączyć z sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia, dodać je do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Masło utrzeć na krem. W dalszym ciągu ucierając, dodawać do niego po łyżeczce: cukier, 100 g rozpuszczonej na parze i ostudzonej czekolady, zmielone orzechy, cukier waniliowy.
Biszkopt orzechowy przeciąć na pół, przełożyć 2/3 kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Posypać kakao.
Pozostałą czekoladę rozpuścić na parze, wylać na pergamin. Kiedy ostygnie, zeskrobywać nożem długie wiórki. Udekorować nimi tort.

Szynka świąteczna
Porcja: 442 kcal
Przygotowanie: 80 minut
Dla 6 osób

1 kg szynki wieprzowej, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka suszonego majeranku, 50 g masła, 1-2 główki czosnku, 500 g małych cebulek, kieliszek białego wytrawnego wina, szklanka bulionu warzywnego z kostki, 1-2 liście laurowe, sól, pieprz

Umyte mięso wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, solą i majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce. Potem uformować w zgrabną kulę i obwiązać bawełnianą nicią. Zrumienić na rozgrzanym maśle. nSzynkę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz zachować - podsmażyć na nim obrane i przekrojone na pół cebulki. Mięso obłożyć obranymi ząbkami czosnku, listkami laurowymi i cebulkami. Podlać bulionem i winem. Wstawić do piekarnika.
Szynkę piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C, potem zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze ok. 30 minut, często podlewając wytworzonym sosem. Upieczone mięso pokroić w plastry i obłożyć cebulkami.

Sałatka z jabłkami i pieczonym mięsem
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4 osób

500 g schabu bez kości lub piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, kilka listków sałaty, pomarańcza, 2 czerwone jabłka, nieduży seler korzeniowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki majonezu, 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki curry, garść orzechów włoskich, garść kiełków soczewicy lub cieciorki, sól, pieprz

Mięso opłukać, posmarować ze wszystkich stron olejem. Potem oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zostawić w folii do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry.
Sałatę opłukać, osuszyć. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach - też skropić sokiem.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić curry, ewentualnie solą i pieprzem. W salaterce ułożyć liście sałaty, mięso i jabłka. Posypać wiórkami selera, orzechami włoskimi oraz kiełkami. Polać sosem majonezowym. Od razu podawać.

Czekoladowe kule
Sztuka: 155 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 14 sztuk

4 żółtka, 115 g cukru, skórka starta z 1/2 cytryny, łyżka kakao, 2 łyżki wody, 50 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 6 białek, 100 g marmolady pomarańczowej, 2 opakowania polewy czekoladowej, garść orzechów: nerkowców lub fistaszków

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, skórką z cytryny oraz rozprowadzonym w wodzie kakao. Mieszając, dodawać po łyżce mąkę ziemniaczaną i pszenną. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta. Masę bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto włożyć do szprycy cukierniczej z dużym otworem. Do papierowych foremek wyciskać jednakowej wielkości półkule. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć.
Ostudzone ciasteczka "sklejać" po dwa marmoladą pomarańczową.
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kule posmarować polewą i posypać drobno posiekanymi orzechami.