Porcja: 325 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Na 20 porcji:

CIASTO:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
jajko
2 żółtka
masło do formy

MASA SEROWA:
1 kg tłustego twarogu
10 jajek
250 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
100 g mąki ziemniaczanej
po 2–3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
szczypta soli

Składniki na ciasto (poza jednym żółtkiem) zagnieść. Wstawić do lodówki. Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, skórką z pomarańczy i rodzynkami. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. 2/3 ciasta wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć masę. Z reszty ciasta przygotować paski. Ułożyć je na wierzchu sernika, tworząc kratkę. Wierzch posmarować rozmąconym żół tkiem. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl