Gotowane warzywa to świetny dodatek do obiadu lub składnik smacznej sałatki. Aby zachować jak najwięcej witamin w czasie ich gotowania staraj się ich nie obierać. Szczególnie marchewka i ziemniaki powinny być gotowane w całości bo tuz pod skórką znajdują się najcenniejsze sole mineralne. Również krojenie warzyw nie sprzyja zachowaniu ich wartości odżywczych. Jeśli musisz, krój je na jak największą kostkę i gotuj w jak najmniejszej ilości wody. Woda w której gotują się warzywa ma często więcej witamin niż same warzywa dlatego nie wylewaj jej zbyt pochopnie tylko użyj do przyrządzenia zupy.
Warzywa nie należy gotować nigdy dłużej niż potrzeba bo niektóre witaminy rozpuszczają się w wysokich temperaturach.

Optymalny czas gotowania warzyw:

Buraki – 16-20 min
Brokuł – 13-15 min
Fasolka – 10-20 min
Groszek – 8-13 min
Kapusta – 10-13 min
Marchew – 12-20 min
Szparagi – 10-18 min
Ziemniaki – 20-30 min