Czy może być coś lepszego w zimny jesienny wieczór niż filiżanka gorącej czekolady?  Pewnie tak, ale czekolada z pewnością plasuje w czołówce kulinarnych przyjemności.
Wraz z nadejściem chłodnych i pochmurnych dni spada nam poziom endorfiny, czyli hormonu szczęścia. Naukowo udowodniono, że czekolada, obok np. sportu czy śmiechu skutecznie go podnosi.
Czekoladę na gorąco można kupić w pijalni czekolady lub przygotować samodzielnie w domu. W sklepach znajdziemy także wiele czekolad w proszku, które można rozpuścić w gorącym mleku. Do wyboru mamy bardzo dużo smaków, zarówno czekolady mleczne, gorzkie jak i na ostro – z chilli lub owocowe.
Prawdziwie gęstą czekoladę do picia można przyrządzić także z tabliczki czekolady rozpuszczonej w mleku lub słodkiej śmietance. Dodatkowo warto do takiego napoju dodać przyprawy np. cynamon, gałkę lodów lub udekorować bitą śmietaną.
Wyjątkową atrakcją przyjęcia może być także fontanna z czekolady. Fontanny możemy nabyć w sklepach z artykułami domowymi, pijalniach czekolady lub sklepach internetowych. Fontannę taką napełniamy specjalną, najczęściej belgijską czekoladą, a zamaczanie ciasteczek czy owoców w spływających czekoladowych strużkach to świetna zabawa.