Ciasto dyniowe
Wielu sądzi, że dynia nadaje się jedynie jako dekoracja na Halloween. A przecież można z niej wyczarować wspaniałe ciasto!

SKŁADNIKI:
● 25 dag mąki krupczatki
● 3 łyżki cukru pudru
● 25 dag masła
● żółtko
● cukier waniliowy
● sól
● 4 dag orzechów włoskich
● 45 dag miąższu dyni
● 2 jajka
● żółtko
● 7 dag brązowego cukru
● 275 ml śmietany 36%
● łyżeczka mielonego cynamonu
● po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, goździków
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszaj i posiekaj nożem. Szybko zagnieć, na końcu dodaj rozdrobnione orzechy. Włóż do lodówki na 1 godz. Wyłóż ciastem tortownice o śr. 23 cm. Ugotuj dynie w małej ilości wody, osącz. Utrzyj jajka z żółtkiem i cukrem. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj przyprawy, zagotuj. Połącz z utartymi jajkami i purée, wymieszaj. Masę wylej na ciasto, piecz 35 min w temp. 1800C. Ostudź, posyp pudrem.
Polecane
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Zrobiłam teściowej niespodziankę na imieniny, a ona tylko kręciła nosem. Następnym razem już nic ode mnie nie dostanie”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa