Kwas kojowy na przebrawienia

Kwas kojowy, to substancja pochodzenia naturalnego, a dokładnie wytwarzana jest przez grzyby. Została odkryta na początku XX wieku i początkowo znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym. Szczególnie popularny w Azji, znajdziemy go w fermentowanych produktach, sosie sojowym, miso. Stosuje się go tez dla zachowania koloru dań - zapobiega np. brązowieniu owoców. Tu powoli zbliżamy się do sedna, bo w kosmetyce kwas kojowy używany jest jako bardzo skuteczny środek zapobiegający przebarwieniom. Jego specyficzne właściwości zawdzięcza zdolnością zahamowania tyrozynazy, czyli enzymu który pobudza produkcję melaniny. Nadmierna produkcja melaniny (naszego naturalnego pigmentu), prowadzi do jej odkładania się w skórze i tak powstają przebarwienia. Oprócz działania na melanocyty, kwas kojowy tak jak inne kwasy ma właściwości złuszczające, co dodatkowo przyspiesza proces pozbycia się przebarwień, a nawet płytkich blizn. 

Kwas kojowy: dla kogo?

Dla wszystkich osób, które mają problem ze zmianami pigmentacyjnymi skóry, niezależnie od przyczyny. Kuracja kwasem kojowym wyrównuje koloryt cery, dzięki temu że działa tylko na przebarwienia, a nie rozjaśnia całej twarzy. Najlepsze efekty widoczne będą u osób z jasną cerą, które mają chwilowe problemy z nadmierną pigmentacją. Kwas kojowy z powodzeniem może być stosowany przy skórze trądzikowej, gdyż wykazuje właściwości antybakteryjne i wyciszające stany zapalne. Nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią - ze względu na to, że w tym okresie skóra jest wyjątkowo wrażliwa i może zareagować podrażnieniem. Wszelkie zmiany skórne o niestandardowym kształcie, zabarwieniu, czy przyczynie, powinny być w pierwszej kolejności konsultowane z dermatologiem. Może się okazać, że do ich usunięcia potrzebny będzie zabieg laserem, lub przeprowadzenie dodatkowych badań

Jak stosować kwas kojowy

Kwas kojowy znajdziemy w rozjaśniających kremach, ale również jako surowiec w czystej postaci. Ten produkt jest stosunkowo tani i można zakupić go w sklepach z akcesoriami do wyrobu kosmetyków. Skuteczne stężenie kwasu kojowego waha się między 1 a 4%, gdzie niższe znajdziemy w produktach, których nie spłukujemy (np. kremy, sera), a wyższe w tonikach i peelingach. Mimo, iż kwas kojowy jest łagodny, nie powinnaś go stosować dłużej niż 1-2 miesiące. Co ciekawe, kwas kojowy działa świetnie (niektórzy twierdzą, że lepiej) w połączeniu z kwasem migdałowym, czy mlekowym, a nawet witaminą C. Kwas kojowy szybko ulega degradacji pod wpływem światła i powietrza, dlatego należy go przechowywać w opakowaniu z ciemnego szkła. W trakcie kuracji obowiązkowa jest ochrona skóry filtrami UV (SPF50+).