SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg chudej mielonej jagnięciny lub wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 75 dag pomidorów
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 dag masła
  • 6 łyżek mąki
  • 1 l mleka
  • po łyżeczce oregano i posiekanej natki
  • olej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cukinę umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju.
Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 min. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić. Dołożyć pomidory, dusić 5 minut.
Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do mięsa. Dusić 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Przyprawić oregano i natką.
Dno żaroodpornej formy natłuścić, warstwami układać ziemniaki, mięso i cukinię, zakończyć warstwą ziemniaków.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wlać zimne mleko, mieszając gotować 5 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Potrawę w naczyniu polać sosem, piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Przed podaniem lekko ostudzić.