CIASTO:
● szklanka (17 dag) mąki
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 jajka
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżki płynnego masła

FARSZ:
● 1 kg czerwonej kapusty
● duża czerwona cebula
● 2 ząbki czosnku
● łyżka octu balsamico
● 6 łyżek oliwy
● 10 łyżek gotowej żurawiny do mięs
● sól, pieprz, cukier

Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulę, posmarować olejem, odstawić na 30 min. do lodówki.
Farsz: kapustę opłukać, wykroić z niej głąb, pokroić ją w cienkie, długie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na oliwie. Na patelnię wrzucić kapustę. Dodać sól, pieprz, cukier. Smażyć kilka minut, mieszając. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, wlać ocet. Zamieszać, odparować.
Dusić, aż kapusta zmięknie, ale zostanie jędrna. Dodać żurawiny. Przyprawić solą i pieprzem. Kapusta ma być słodko-kwaśna i pieprzna.
Rozwałkować cienki prostokąt ciasta, rozłożyć farsz. Brzegi zlepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Widelcem zrobić w cieście kilka dziurek. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny.