Zalecenia zdrowego odżywiania mówią, aby ograniczać spożycie produktów przetworzonych. Jednak koncentraty pomidorowe czy inne przetworzone produkty z pomidorów paradoksalnie mają więcej likopenu niż świeże pomidory. A likopen to związek, który wspomaga profilaktykę różnych rodzajów nowotworów, w tym m.in.raka prostaty. Zatem spożywanie soków czy przecierów z pomidorów jest jak najbardziej korzystne dla zdrowia. Wyjątek potwierdza regułę.

 


Aby próbować oceniać ketchupy dostępne na rynku, najpierw warto dowiedzieć się jaki skład powinien mieć ketchup „naturalny”. Receptura klasycznego ketchupu jest następująca:

  • Koncentrat pomidorowy
  • Cukier
  • Ocet
  • Sól kuchenna
  • Ziele angielskie
  • Goździki
  • Cebula
  • Inne przyprawy naturalne

 

Producenci dodają do ketchupów także inne składniki. W ten sposób wyprodukowanie takiego produktu znacznie obniża jego cenę. Mogą to być m.in.: barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, acetylowany adypinian diskrobiowy czy skrobia modyfikowana. W którym ketchupie jest najwięcej pomidorów i najmniej niepotrzebnych dla organizmu dodatków przekonajmy się na podstawie poniższej analizy etykiet.

 

Zobacz także:

Do analizy wybrałam 9 ketchupów, które najczęściej można spotkać w naszych sklepach. Jak się okazuje producenci zaczynają swoją ofertę kierować także dla dzieci. Tylko w dwóch ketchupach nie znalazłam zbędnych dodatków (nie licząc aromatów). Jest to ketchup dla dzieci Pudliszki i ketchup Heinz.

 

Składniki w poszczególnych ketchupach podzieliłam na 2 umowne grupy:

  • Składniki KLASYCZNE, czyli takie, które są pożądane w tym produkcie
  • Oraz składniki DODATKOWE czyli takie, których obecność nie jest niezbędna

 

Jak się prezentuje skład poszczególnych ketchupów zobaczcie poniżej:

 

I. Bez zagęstników, konserwantów, regulatorów:

PUDLISZKI: Ketchup dla dzieci

Składniki (klasyczne): pomidory (184 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól

Składniki (dodatkowe): aromaty naturalne

 

HEINZ Ketchup

Składniki (klasyczne): pomidory (132 g w 100 g produktu), cukier, ocet, sól, ekstrakty przypraw i ziół

Składniki (dodatkowe): brak

 

MY ECOLIFE Ketchup ekologiczny

Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy (227 g pomidorów w 100 g ketchupu), cukier, sól morska, ocet winny, przyprawy

Składniki (dodatkowe): regulator kwasowości: kwas cytrynowy



II. Z dodatkiem zagęstników

PUDLISZKI Ketchup pikantny super pikantny

Składniki (klasyczne): pomidory (193 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, przyprawy

Składniki (dodatkowe): skrobia modyfikowana, aromaty

 

HELLMANN’S Ketchup

Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, cebula, czosnek, pieprz Cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki

Składniki (dodatkowe): woda, skrobia modyfikowana

 

III. Z dodatkiem m.in.: zagęstników, barwników, regulatorów, środków słodzących innych niż cukier

KOTLIN Ketchup pikantny

Składniki (klasyczne): pomidory (120 g w 100 g ketchupu), cukier, , sól,

Składniki (dodatkowe): zagęstnik: acetylowany adypinian diskrobiowy, woda, regulator kwasowości: kwas octowy, naturalny aromat, konserwant: benzoesan sodu

 

KAMIS Ketchup pikantny

Składniki (klasyczne): pomidory (106 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, przyprawy, cebula

Składniki (dodatkowe): skrobia modyfikowana, koncentrat soku z czarnej marchwi (naturalny barwnik), aromaty

 

DEVELEY Ketchup McDonald’s Tomato

Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy 73%, ocet, sól, ekstrakty przypraw

Składniki (dodatkowe): syrop glukozowo-fruktozowy (zamiast cukru)

 

TORTEX Ketchup

Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy 37%, cukier, ocet, sól, przyprawy: pieprz czarny, kolendra, tymianek, cząber, oregano

Składniki (dodatkowe): woda, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, konserwant: benzoesan sodu, aromat

 


Jaki ketchup wybrać?

Kieruj się 2 zasadami przy wyborze dobrego dla siebie ketchupu. Wybieraj ten, który ma:

  1. Najwięcej pomidorów
  2. A najmniej składników dodatkowych (zagęstników, aromatów, barwników, regulatorów itp.)

 

Zawsze też możesz zrobić ketchup samodzielnie. Do tego potrzebny będzie ci przecier pomidorowy domowej roboty, seler, cebula, przecier z soku jabłkowego, możesz także wziąć paprykę. Do smaku dodaje się cukier, sól, czosnek i przyprawy ziołowe, np.: oregano, liścia laurowe, goździki, pieprz czarny, a gdy lubisz pikantny ketchup to jeszcze pieprz Cayenne. Wszystko dusisz do odparowania wody. 


Gorący sos nalewasz do słoiczków lub buteleczek po sokach warzywnych, zakręcasz i jeszcze na chwilę do wrzątku, aby słoiki się zamknęły. W ten sposób otrzymujesz ketchup domowej roboty bez zbędnych dodatków. Ty zdecyduj, jaki ketchup chcesz dodawać do potraw.