Przepisy świąteczne: grzyby w złocistej panierce

Grzyby w panierce często goszczą jako jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. To także świetna opcja na "kotlety wegetariańskie". Grzyby w panierce robi się bardzo prosto, więc polecamy chociaż raz spróbować.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g kapeluszy grzybów
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • gałązka pietruszki

Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?

Grzyby w złocistej panierce: wykonanie

Grzyby oczyścić. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Dobrze osączyć. Obie mąki wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, czosnek, pieprz i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Grzyby zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja: 274 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:

Zobacz także:

Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Tradycyjny sos grzybowy

Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół