Grzyby w złocistej panierce: prosty i smaczny przepis na potrawę wigilijną
Grzyby obtoczone w panierce i usmażone na patelni często goszczą na naszych wigilijnych stołach. Zobacz, jak proste i szybkie jest ich wykonanie. Smak grzybów w panierce zachwyci każdego.

Przepisy świąteczne: grzyby w złocistej panierce
Grzyby w panierce często goszczą jako jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. To także świetna opcja na "kotlety wegetariańskie". Grzyby w panierce robi się bardzo prosto, więc polecamy chociaż raz spróbować.
Składniki na 4 porcje
- 500 g kapeluszy grzybów
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- gałązka pietruszki
Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?
Grzyby w złocistej panierce: wykonanie
Grzyby oczyścić. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Dobrze osączyć. Obie mąki wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, czosnek, pieprz i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Grzyby zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami
Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół
Polecane
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
„Mąż mówił, że idzie na grzyby, a wracał z pustym koszem. Byłam w szoku, gdy odkryłam co wyczyniał na leśnej polanie”
„Mąż poszedł na grzyby i zgubił obrączkę w lesie. Czułam, że ma jakąś tajemnicę i miałam rację”
„Marzyłam, by pokazać rodzinie na jakie Święta mnie stać. W wigilijnym barszczu i kompocie utopiłam kilkanaście tysięcy”
„Boję się, że nikt nie przyjedzie do nas na Święta. Wszystko przez to, co w zeszłym roku stało się przy wigilijnym stole”
„Wycieczka na grzyby zakończyła mój związek. Kłamstwa mojego faceta chowały się jak kanie pod paprociami”
„Moje życie jest bardziej przewidywalne niż 12 wigilijnych potraw. Żona wydziela mi czas nawet na wizyty w łazience”
„Pojechałam do córki na Święta, choć wcale nie chciała mnie przy wigilijnym stole. Liczyłam na cud”
„Przyjaciółka łasiła się do mojego męża przy wigilijnym stole i zamiast prezentu, dała mu siebie. Nie pozostałam im dłużna”
„Teściowa cały wieczór krytykowała moje potrawy wigilijne. Gdyby święta były u niej, podałaby pierogi z jadem”
„Teściowa przy każdej okazji wbijała mi szpile. Gdy skrytykowała wigilijne pierogi, ustawiłam ją do pionu”
„W tym roku dodatkowe miejsce przy wigilijnym stole nie stało puste. Niespodziewany gość został nie tylko na Święta”
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
Na 3 lutego przygotuj tę potrawę. Zapewnisz sobie szczęście i powodzenie w miłości
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa