Ponadto wpływa na prawidłową budowę i liczbę czerwonych krwinek. Dlaczego? Bo ma bardzo podobną budowę do cząsteczki hemoglobiny. Jakie inne składniki mają szczególne znaczenie z punktu widzenia naszej odporności?

Witamina C (czerwona papryka, brukselka, brokuły, szpinak, cytrusy, kiwi) jest antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki i wzmacnia odporność.

Witamina A wpływa na liczbę komórek układu immunologicznego (jej źródłem są produkty mleczne, masło, jaja, marchew i papryka).

Witamina E – antyoksydant, znaleźć ją można w olejach, oliwie, migdałach, nasionach słonecznika, rybach, pomidorach, porzeczkach, morelach.

Beta-karoten – przeciwutleniacz, stymuluje komórki odpornościowe, jego źródłem są warzywa i owoce koloru żółtego, pomarańczowego i czerwonego.

Kwasy omega- 3 (tłuste ryby, tofu, olej lniany, migdały oraz orzechy włoskie) stymulują produkcję białych krwinek.

Żelazo, niezbędne do wytwarzania białych krwinek i przeciwciał, występuje w pietruszce oraz nasionach i roślinach strączkowych.