Dla 4 osób

1,5 kg brokułów
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka śmietanki (12 proc)
3 żółtka
sól
biały pieprz
litr rosołu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
100 g groszku ptysiowego

Brokuły umyć, odciąć głąby i liście, pokroić w małe kawałki. Zalać kilkoma łyżkami wody, dodać masło i dusić 10 minut. Zmiksować. Rozprowadzić rosołem. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę lekko podsmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną śmietaną. Wlać do zupy. Zagotować.
W kubeczku roztrzepać żółtka i dodawać po kilka łyżek zupy, cały czas mieszając. Masę żółtkową połączyć z pozostałą zupą i mocno podgrzać (nie gotować).
Zupę rozlać do bulionówek. Każdą porcję posypać groszkiem ptysiowym. Ewentualnie udekorować posiekaną natką.