*  500 g makaronu penne (rurki), kokardki, świderki to porcja dla 4-6 osób
Przygotowanie:
Filet ze świeżego łososia norweskiego pokroić w kostkę, łososia wędzonego – w cienkie paseczki. Brokuła podzielić na małe różyczki.  Pora posiekać w cienkie obrączki. Zetrzeć  skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Do śmietany dodać  skórkę z cytryny i ewentualnie serek mascarpone, całość powoli podgrzewać w garnku. Gdy śmietana lekko się zredukuje – delikatnie dodać bulion, cały czas mieszając. Na dużej patelni zeszklić pora. Dodać różyczki brokuła, a całość zalać sosem.  Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i delikatnie dodać do sosu. Dodać łososia  norweskiego świeżego. Dusić do miękkości. Na koniec dodać paseczki wędzonego łososia. Całość posypać szczypiorkiem i parmezanem. Łososia wędzonego użyj, jeśli lubisz zdecydowany łososiowy smak. Jeśli wolisz delikatny smak ryby, użyj tylko łososia świeżego.