Zupa serowo-kalafiorowa
Masz ochotę na smaczną i oryginalną zupę? Wypróbuj nasz przepis!

Opublikowano: 07.09.2014, 09:38
Reklama
Porcja: 317 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 4 cebule
- duży kalafior
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 200 g startego żółtego sera
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- 3–4 łyżki kremówki
- sól
- pieprz
Reklama
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim na złoty kolor cebulę. Wlać bulion, zagotować, wrzucić różyczki kalafiora. Gotować aż zmiękną (ok. 20 minut). Kilka różyczek wyjąć. Do zupy dodać ser i wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zupę rozlać w talerze. Udekorować cząstkami kalafiora. Polać kremówką.
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Kuchnia
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
24.06.2022, 13:25
Historie
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
12.12.2023, 13:15
20.10.2021, 10:41
16.01.2023, 08:39
Rytuały i przesądy
Por na miłość kryje w sobie wielką moc. Wystarczy dodać go do zupy, ale jest 1 haczyk
10.10.2023, 11:37
25.03.2022, 08:00
Kuchnia
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
21.12.2021, 09:20
25.11.2020, 08:55
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa