Zupa marchewkowa
Ta zupa nie dość, że ładnie wygląda to dodatkowo pobudza do życia! Sprawdź nasz przepis!

- 2 łyżki masła
- pęczek dymki
- bulwa fenkułu
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 kg małych marchewek
- łyżeczka kuminu w proszku
- kilka ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz kajeński
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pestki słonecznika
- natka pietruszki do posypania
Na roztopione w garnku masło wrzucamy posiekaną dymkę i pokrojone w kostkę fenkuł, seler i marchewki, wsypujemy kumin. Dusimy pod przykryciem 5 minut na wolnym ogniu. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy bez przykrycia jeszcze 10 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany, posypujemy
uprażonymi pestkami słonecznika i natką.