Pomidorowy
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 8-10 minut
Porcja: 80 kcal
Składniki na 4 porcje

● 1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 ml)
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● łyżka mąki
● 2 łyżki masła
● łyżeczka oregano
● sól, pieprz
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory przetrzeć przez sito, wymieszać z zalewą pomidorową. Masło, cebulę i czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać 3 minuty (najlepiej w mocy 750 W).
Naczynie wyjąć, wlać sos pomidorowy, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Posypać oregano, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Naczynie z sosem przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać 5-7 minut (najlepiej w mocy 750 W). W tym czasie dwukrotnie zamieszać.
NASZA RADA
Do sosu możemy dodać startą marchewkę, kawałek selera korzeniowego i posypać świeżą bazylią. Sos pomidorowy podajemy do makaronu, mięsa, drobiu i warzyw. Smarujemy nim spody pizzy.
Polecane
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
„Zachowanie ojca wołało o pomstę do nieba. Mama odeszła zaledwie kilka lat temu, a on już ją zdradzał z emerytkami”
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa