Placek drożdżowy
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 55 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 225 kcal
Składniki na 20 porcji

● 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
● 3 dag drożdży
● szklanka (20 dag) cukru
● 3 jajka
● 25 dag masła
● 200 ml mleka
● 1 kg rabarbaru
● łyżeczka żelatyny
● torebka budyniu waniliowego
● 15 dag konfitury morelowej
● sól
● 50 dag twarogu
● tłuszcz do formy
Mąkę wymieszać z solą, wkruszyć drożdże. Dodać jajko, mleko, połowę cukru i masła. Miksować ok. 5 minut na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 40 minut. Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić ukośnie na kawałki po 4 cm, wymieszać z żelatyną. Resztę masła i cukru miksować 8 min. Dodać 1 jajko, miksować pół minuty, dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty. Dosypać budyń i twaróg, wymieszać. Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40 x 30 cm). Posmarować masą serową, obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 minut. Piec 30-35 minut w temperaturze 190°C na złotobrązowo. Konfiturę rozgrzać. Posmarować gorące ciasto i ostudzić.
Polecane
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
„Przez wredną sąsiadkę moje życie śmierdzi jak garnek bigosu. Koniec pobłażania, przyszedł czas na zemstę”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
„Przez wredną sąsiadkę moje życie śmierdzi jak garnek bigosu. Koniec pobłażania, przyszedł czas na zemstę”
„Na emeryturze zrobiłam biznes na wynajmie pokoju. Przez moje pielesze przewija się połowa świata”
Przepisy wegańskie dla początkujących. 5 przepysznych dań, dzięki którym ze smakiem rozpoczniecie swoją przygodę z kuchnią wegańską
Przepisy na Boże Narodzenie Matteo Brunetti: Pettole – kulki drozdzowe smażone na słodko lub wytrawnie - danie z miasta Taranto
Pomysły na pyszne święta. Potrawy na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa